Een zonnecollector kan u helpen om warm water ter krijgen in uw woning. Een zonneboiler vangt het zonlicht en de zonnewarmte op van de zon en verandert dit in warm water. Warm water is de op een na grootste bron van energieconsumptie in een woning. Iedereen gebruikt iedere dag veel warm water. Denk aan hoelang u doucht in de morgen, uw handen wast en ook de afwas doet. Met een zonnecollector is het mogelijk om een besparing tot 50% te realiseren. En dat betekent dus dat u meer geld zult overhouden iedere maand, omdat u minder geld moet betalen aan het warm maken van het water. Een zonneboiler is uw vriend om een lagere energierekening te krijgen.

Er zijn 3 verschillende soorten zonneboilers op de markt: de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler en de cv-zonneboiler die aangesloten moet worden op een CV ketel.

Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een collector met een oppervlakte van tussen de 2 en 5.5 m2
  • Een buizensysteem
  • Een pomp
  • Een voorraadvat met een inhoud van tussen de 80 en 240 liter
  • Temperatuur sensoren
  • Een naverwarmer die er voor zorgt dat de temperatuur, op een koude dag, niet onder de 60 graden komt

Een zonneboiler maakt gebruik van een collector die de door de zon afgegeven warmte opvangt en overdraagt op een vloeistof (water met antivries). De vloeistof stroomt door een buizensysteem dat zich onder het oppervlak van de collector bevind. Door middel van een pomp wordt de verwarmde vloeistof door een leiding gepompt. Deze leiding loopt door het watervat, hierdoor wordt het water dat zich in het vat bevindt verwarmt. Vervolgens wordt het verwarmde water via een naverwarmer het huis in geleidt.

Een zonneboiler of zonnepanelen?

Als u zonnepanelen kiest, dan kiest u voor elektriciteit. Zonnepanelen zetten immers zonne-energie om in elektriciteit. Als u het over een zonneboiler hebt dan ziet u dat zonne-energie omgezet in warmte. Warm water om te douchen, uw huis te verwarmen en uw handen mee te wassen. Een zonneboiler is veel goedkoper dan zonnepanelen. Hierdoor zult u uw investering ook veel sneller terugverdienen.

Installatie veel werk?

Als u kijkt naar een gemiddeld gezin van vier personen dan heeft u 250 liter warm water nodig iedere dag. U kunt daarom het beste kiezen voor een zonnecollector paneel van drie vierkante meter.

Wat kost een zonneboiler?

Omdat elk dak anders is en elk huis een ander model CV ketel en lay-out van de leidingen heeft, werken specialisten met maatwerk tarieven. Echter betaalt u enkele duizenden euro’s voor de installatie van een zonneboiler. Deze zou u in gemiddeld 6 jaar terugverdienen. U kunt dus flink besparen. De kosten voor het installeren van een zonneboiler bedragen tussen de €2000 en €3700. Het is nog steeds mogelijk om een premie aan te vragen voor de aanschaf van zonneboilers. Jaarlijks bespaart u ongeveer €130 op uw gasverbruik. Een zonneboiler heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar.