HR glas heeft een isolerende werking door het vullen van een ruimte (spouw) tussen 2 of 3 glasplaten met een metaal folie en droge lucht of edelgas. Deze vulling zorgt voor terugkaatsing van de warmte naar binnen (folie) of vertraging van de warmte naar buiten (lucht of gas).

Folie

De folie bestaat met name uit zilver dat een reflecterende werking heeft. De folie is zo dun dat u het niet ziet in het raam. Het levert dus geen kleur verlies of kleurverandering op. Naast de folie is de ruimte ook gevuld met lucht. Lucht vertraagt, net als gassen, het transporteren van warmte. Lucht is zwaar, het kost de warmte meer moeite hier doorheen te komen.

Gassen

Edelgassen zijn nog zwaarder dan lucht. Dit betekent dat warme lucht nog meer tegengehouden wordt. Bij gassen kunt u kiezen uit dubbele ramen of ramen met 3 glasplaten. In principe geldt hoe meer gas, des te meer weerstand. Echter, hoe breder de ruimte, des te meer luchtcirculatie in de ruimte, des te minder weerstand voor warmte. Dit is opgelost door het maken van 2 spouwen, dus 3 glasplaten. De hoeveelheid gas wordt vermeerderd terwijl de ruimte smal blijft. Een raam met 3 glasplaten is altijd een HR+++ raam en heeft alleen nut als ook uw muur, het plafond en de vloer goed geïsoleerd zijn.

Afsluiting

De spouwen en de vulling van de spouwen werken alleen als deze luchtdicht afgesloten zijn. Het is dus belangrijk uw raam goed te onderhouden om lekkage te voorkomen. Dit onderhoud betreft voornamelijk het tegengaan van vochtwerking. Dat doet u door te zorgen dat de kozijnen altijd goed geverfd en goed gekit zijn. Dit voorkomt insluiping van vocht in het hout. Daarnaast moet het afvoersysteem van water op uw raam vuilvrij zijn.