De tijd dat iedereen met aardgas zijn huis verwarmde ligt achter ons. Veel oude woningen zijn uitgerust met een gasaansluiting en een gaskachel in de woonkamer voor de verwarming. Deze huizen worden steeds vaker voorzien van de moderne oplossing; de pelletkachel. De pelletkachel werkt op een brandstof die een stuk beter is voor het milieu en die bovendien zorgt voor een veel lagere uitstoot van CO2 bij een huishouden.

De werking van de pelletkachel

De pelletkachel is een systeem wat werkt met pellets. Dit zijn samengeperste korrels gemaakt van houtafval. Deze korrels worden in een groot reservoir in de kachel gestort waarna het geheel gedoseerd wordt verbrand terwijl de kachel aanstaat. De pelletkachel geeft een enorme hoeveelheid warmte af waardoor deze in staat is om – net als de houtkachel – het hele huis te verwarmen. Er wordt in oude woningen eerder gekozen voor een pelletkachel dan voor een nieuw centrale verwarmingssysteem vanwege het kostenplaatje. Daarnaast speelt het milieu een grote rol.

Afsluiten van het gas

Steeds meer steden en dorpen kiezen ervoor om de gaskraan naar oude woningen dicht te draaien. Woningen die niet meer klimaatneutraal kunnen worden gemaakt met de huidige maatregelen worden gesloopt, en er worden nieuwe huizen gebouwd die bijvoorbeeld met een warmtepomp worden verwarmd. Woningen die te goed zijn om te slopen en die voorzien zijn van een gaskachel worden verwarmd met een pelletkachel. Dit systeem is voor de gebruikers iets intensiever in het gebruik doordat de pellets moeten worden opgeslagen en aangeschaft.

Verder moet je opletten wanneer de kachel bijgevuld moet worden. Dit geheel is echter in kosten net zo duur als een kachel met een gasaansluiting. Je stookt dus een stuk ecologischer terwijl je er niet meer kosten aan hebt. Deze combinatie maakt de pelletkachel tot een waardevol alternatief voor gemeenten en woningbezitters. Meer hierover op pelletkachels.