Het bestrijden van vocht in huis is waarschijnlijk een van de belangrijkste zaken qua onderhoud van een huis, en toch is het iets waar het minste mensen zich mee bezig houdt, tot er opeens problemen optreden met vocht waar men zich eerder niet van bewust was. Het eerste signaal wat mensen vaak krijgen dat er een probleem is met vocht is door muffe en vervelende luchtjes welke in eerste instantie onverklaarbaar zijn. Het tweede signaal is vaak dat er vochtplekken ontstaan op de muren in huis waardoor het bestrijden van vocht ineens een prioriteit moet krijgen om ergere problemen zoals schimmel te voorkomen.

Vochtproblemen oplossen

Vochtbestrijding in huis is zoals gezegd erg belangrijk, en het beste wat men vaak kan doen om problemen met vocht te voorkomen en dus preventief aan vochtbestrijding te doen is voldoende ventileren. Een goede deugdelijke ventilatie in huis is in de meeste gevallen reeds voldoende om de meeste problemen met vocht te voorkomen, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat door omstandigheden nieuwe vochtproblemen zich ineens voordoen waardoor men slechts de problemen kan verhelpen en niet meer kan voorkomen, of waarbij een deugdelijke ventilatie gewoon niet goed genoeg meer is.

Opstijgend vocht behandelen

Een voorbeeld hiervan is opstijgend vocht door een verhoogde grondwaterspiegel. Deze verhoogde grondwaterspiegel is vaak niet van tevoren te voorspellen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstopte regenpijp tot een dijkbreuk in de buurt of een verandering in de afwatering van een gebied. Vochtproblemen kunnen in deze gevallen spontaan optreden en het is zaak hier onmiddellijk iets aan te doen. Bestrijden van vocht is van groot belang voor de esthetische waarde van uw huis en natuurlijk in het geval van opstijgend vocht belangrijk voor de constructie van uw huis.