Het isoleren en dus duurzamer maken van een woning kan op verschillende manier. Denk aan bijv. spouwmuurisolatie maar ook vloerisolatie. Hierna een overzicht:

1. Spouwmuurisolatie

De spouwmuur is een type muur dat bestaat uit twee muurdelen, waartussen een ruimte opengelaten wordt. Spouwmuren worden veel gebruikt in Vlaamse huizen, omdat ze zeer geschikt zijn om vocht buiten te houden. Helaas verliezen deze muren wel veel warmte. Het idee van spouwmuurisolatie is dat de spouw opgevuld wordt met een warmte-isolerend materiaal. Via kleine gaatjes wordt de muur gevuld met steenwol, glaswol of isolatiekorrels bijvoorbeeld. Hierdoor houdt de muur veel meer warmte vast, en is uw huis een stuk beter geïsoleerd. Daarmee zorgt u niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor een lagere energierekening. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben vaak een lege spouw en kan er dus isolatie in gestopt worden.

Bespaar kosten met het isoleren van spouwmuren

De besparing die een spouwmuurisolatie oplevert, kan fors zijn. In een gewoon rijtjeshuis bent u al snel tot €200 euro per jaar goedkoper uit, simpelweg dankzij de lagere stookkosten. In een vrijstaand huis kan die besparing zelfs oplopen tot €600 euro. Omdat minder stoken ook beter is voor het milieu, kunt u in veel gemeentes subsidie aanvragen voor het isoleren van de spouwmuren. In dat geval is het financieel nog aantrekkelijker om deze klus uit te laten voeren bij u thuis. Heeft uw woning slecht isolerende spouwmuren en wilt u investeren in een beter leefklimaat, dan is een spouwmuurisolatie dus een zeer goede optie.

2. Dakisolatie

Wanneer jij steeds meer gaat betalen wanneer het aankomt op je maandelijkse energievoorschot is het natuurlijk tijd voor drastische maatregelen. Je zal aan het werk moeten in jouw woning om deze maatregelen te treffen; je zal moeten gaan isoleren. De keuze voor dakisolatie is in dat geval heel snel gemaakt, vooral omdat dit een plek is waar veel warmte door naar buiten verdwijnt.

Aan dakisolatie hangt echter een behoorlijk kostenplaatje. Zeker wanneer je besluit dat de isolatie van je dak een klus is voor de expert kom je voor flinke kosten te staan. Om zowel jou als de isolatiebedrijven tegemoet te komen heeft de overheid een aantal subsidies in het leven geroepen. Beiden hebben betrekking op isolatie door experts.

3. Gevelisolatie

Wanneer u uw gevel gaat isoleren, is het belangrijk om zo accuraat als mogelijk te werk te gaan. Er dient voldoende ventilatie te zijn zodat de luchtkwaliteit van de woning goed blijft. Ook dient u ervoor te zorgen dat er geen gaten en kieren blijven bestaan waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan. Vochtbestrijding tegengaan is ook mogelijk met gevelisolatie. Vraag een adviseur om meer informatie.

4. Glasisolatie

Het is belangrijk om de ventilatieroosters van uw ramen altijd open te laten staan. Dit heeft geen invloed op de isolerende werking van uw ramen maar zorgt juist voor een goede luchtventilatie, welke belangrijk is voor uw gezondheid. Indien het niet mogelijk is om uw ramen te vervangen, kunt u met isolerende raambekleding de warmte redelijk goed vasthouden. Met name dubbele plisségordijnen met aluminium coating zijn hiervoor goed geschikt.

Financieel haalbaar?

Woningisolatie kan erg duur zijn. Daarom biedt de Vlaamse overheid soms een premie aan, welke het mogelijk maakt dat nog meer ingezetenen van Vlaanderen isolatie in hun woningen kunnen laten plaatsen. In 2019 is er bijvoorbeeld de renovatiepremie en zijn er in het verleden ook veel premieregelingen geweest waar veel huiseigenaren gebruik van hebben gemaakt. Op isolatiepremies en overkoepelende renovatiepremie lees je hier meer over.